2019.03.29 学生活動

【国際交流】フィンランドヤムク大学 台湾弘光科技大学学生が本学を訪れました

平成31年2月12日から20日までの9日間、フィンランド ヤムク大学(看護学科、リハビリテーションカウンセリング学科、理学療法学科)5名、台湾 弘光科技大学学生(理学療法学科)2名が本学を訪れました。

①  日本の医療・福祉事情について学び自国との違いを知る、②日本の医療、福祉分野におけるテクノロジーを知る、③日本人学生との交流と文化体験、というプログラムの目的に沿い、本学での特別講義を受講したほか、病院や施設訪問では医療・福祉現場の実際を視察し学びを深めました。本学学生とのグループワークでは、医療、福祉をキーワードに辞書を使ったりジェスチャーを駆使したりしながら、異なる視点や共通の思い、また日本、フィンランド、台湾それぞれの環境や社会の成り立ちを考えながらの活発なディスカッションが行われました。

初めての試みとして、健大高崎高校の生徒を招いての文化交流も行いました。ヤムク学生によるフィンランドの気候、風土、文化の紹介の後、高校生からは食べ物や現地の若者についての質問などがあがり、和やかな雰囲気の中、楽しい一時を過ごしました。

本学学生の協力を得て、和太鼓鑑賞と体験、茶道体験、榛名湖・榛名神社散策、伊香保温泉など日本の文化や群馬の自然を満喫しました。参加メンバーの出身地はフィンランド、ロシア、台湾と様々でしたが、日本人学生との距離が縮むのに時間はかからず、交流中、笑いの絶えない9日間でした。

プログラム実施にあたり、ご協力頂いた関係各位に感謝致します。

Finish and Taiwanese Student Exchange program in Takasaki (12-20 February 2019)

On February the 20th Takasaki University has successfully completed the short-term program with the participation of 5 Finish and 2 Taiwanese students.

The main objectives of the program were

1. 1.To learn the Japanese medical and welfare environment and compare it with their respective countries.
  2. 2.To learn about the technology applied in those fields.
  3. 3.To interact with Japanese students and experience the culture

To fulfill the objectives, the visiting students joined lectures at the university, visited hospitals and also welfare facilities to learn about the system in theory and in the actual implementation on-site. The feedback from the visiting students that the program achieved the wished-for goals which also included exchange of opinions and discussions of their respective systems with their Japanese hosts.

This student exchange allowed for unforgettable activities and memories.  Participants expressed awe about the impressive performance of the traditional drums, enjoyed Japanese traditional tea ceremony for the first time, visited the Haruna shrine and enjoyed the historical hot spring in Ikaho. This exchange is in it’s third year since we have started it in 2016. Our students are already excited to visit Finland this September.

The Office for International Affairs would like to convey or we deep appreciation to all those who cooperated and helped us to successfully carry out this program.

ウェルカムセレモニー後 記念撮影

最新福祉機器の利用について見学

特別講義

高校生との交流