2019.03.29 学生活動

【国際交流】ドイツ フランクフルト応用科学大学学生が本学を訪れました

平成31年3月3日から11日の9日間、ドイツ フランクフルト応用科学大学院生5名(ソーシャルワーク・健康学科、建築学科)が本学を訪れました。学生はソーシャルワーク、建築、科学技術といった異なる専門性からバリアフリーシステムについて考えるというプロジェクトに所属しています。本プログラムでは日本の抱える高齢化や家族、精神福祉、人権などに関する課題、福祉分野におけるテクノロジーの利用についてなど、講義と視察を通じて互いの国を比較しました。戦後の復興や経済発展、さらに高齢社会をたどる経緯は両国に共通点も見られ、文化や言葉は違うものの分かり合える事も多く、意義深いディスカッションだったといった声も聴かれました。本学学生にとっては、参加学生がトルコ系、ベトナム系、ロシア籍と、多民族、多文化であったことも刺激になり、様々な視点で物事を見る事、習慣や感覚の違いを尊重する事の大切さについても大いに学ぶことができました。

来年2月には同大学への派遣プログラムを予定しています。

本プログラム実施にあたりご協力頂いた関係各位に感謝致します。

German students visited the university

5graduate students from the departments of Architecture and Social Work and Health from Frankfurt University of Applied Sciences visited Takasaki University for 9 days in March as part of our yearly short-term exchange program. They German participants are part of the project “Barrier Free System” which incorporates interdisciplinary fields that come together to study the concept of barrier-free from the perspective of social work, architecture, science and technology.

The short term program included lectures, site visits related to aging and family issues to get insight into mental and social welfare care, human rights issues and the use of technology in welfare. Since both our countries followed a similar path after World WarⅡin terms of social and economic development, the discussions and exchange of views of similarities and differences related to the subject were very insightful.

The FUAS Participants from Germany included students from Turkish, Vietnamese, and Russian origin, which shows how diverse the German society has become. Japanese students were exposed to the importance of having views different from their own, and learning about different customs and ideas.

We are planning to visit Frankfurt University of Applied Sciences next February and hope students from all faculties will join us.

As a final word, The Center for International Affairs would heartily thank all of those that helped bring this program to a successful conclusion.

ウェルカムセレモニー

学生によるプレゼンテーション