2020.02.26 学生活動

【国際交流】ドイツ・Frankfurt応用科学大学に行ってきました

2月8日~18日の11日間,社会福祉学科9名、医療情報学科1名、健康栄養学科1名、薬学科1名、計12名がドイツのFrankfurt応用科学大学を訪問し研修を行ってきました。学術提携後2度目の派遣となる本研修は、福祉施設見学や講義受講を通して互いの国の福祉事情を学び、考えるプログラムです。 フランクフルトでは、バリアフリーシステムを専攻する大学院生及び大学教員のアレンジにより、講義受講の他、高齢者施設、障害のある子どもが通常学級で一緒に活動する統合教育を実践する幼稚園、ひとり親家庭支援団体、病院など、貴重な視察の機会を得ました。ドイツの中でも特に人種、文化、社会的背景など多様なフランクフルトの福祉ニーズに対応する支援者は、オープンな考え方を持ち、寛容で柔軟性に富んでいました。また高齢化や介護・福祉分野の人手不足といった共通の課題を現地で実感し、行ってこそ分かる海外研修の意味も感じたことの1つです。事前の調べ学習や、話し合いで準備を重ねた参加学生からは、各訪問先で多くの手が挙がり、質問やその説明に熱心に聞き入っていました。

文化体験や学生交流も海外研修の醍醐味です。ソーセージやドイツパンを舌で堪能し、古城や大聖堂に歴史を学び、サッカー観戦で盛り上がったことも素敵な体験となりました。サポートをしてくれたドイツの学生や現地協力者に心から感謝致します。 これからも高崎健康福祉大学とフランクフルト応用科学大学の学術、文化交流が促進されるよう、互いの協力を進めていきたいと思います。

*本研修は日本学生支援機構の留学生支援制度に採択され,奨学金を得て実施されました。

The yearly study program at Frankfurt University of Applied Sciences (FUAS) in Germany was successfully held, for the second year, from the 8th to the 18th of February 2020. Arranged by the professors at FUAS, the12 participants (9 social welfare, 1 healthcare informatics, 1 nutrition and1 pharmacy student) had opportunities to visit welfare facilities such as a nursing care home, kindergarten that practices integrative education for the disabled, NGO for single parents’ support and a hospital as well as lectures related to the Barrier Free System. Participants praised the openness and tolerance of the staff members in the welfare field dealing with the various issues that the city of Frankfurt, one of the most diverse cities in Germany, has to deal with. Students spend many hour preparing for this trip by researching topics such as immigrants, poverty etc. and added to their knowledge by asking many questions at the different locations they visited. In addition to the academic experience, students enjoyed both the culture and the heartwarming care of the students and organizers who worked hard to provide many fun experiences that included going to watch a football match and a field trip to Heidelberg among others. Students returned to Japan feeling that this year exchange has gone beyond fulfilling their expectations and looking forward to continuing this exchange into the future. We hope a long lasting relationship and furthering strengthening or ties.

バリアフリーシステムの体験授業

レーマー広場にて

サッカー観戦

ひとり親家庭を支援する団体とのミーティング