2019.10.01 学生活動

【国際交流】フィンランド海外研修に行ってきました

令和元年9月7日から17日の日程でフィンランド海外研修を行いました。参加学生は医療情報2名、健康栄養2名、看護3名、薬6名の合計13名です。

福祉国家、教育国家、IT国家として世界に知られるフィンランドでの研修は今年で4回目となります。プログラム内容は、学術協定校ヤムク大学での講義参加の他、病院、高齢者施設、幼稚園、難民移民支援センター、大学薬局の視察等が盛り込まれたものでした。

看護の講義では精巧なシミュレーターを目の前にして緊急患者にどう対応するかといった実習クラスに参加したり、車いす体験クラスでは多種の車椅子が持つ特徴、機能を理解した上でキャンパス内を実際に動き回ったりしました。また、ITクラスでは、日本の文化紹介をする時間をいただき、日本の挨拶や、贈り物のルール、色、数字、日本語の特徴などを発表し、多くの質問を受けました。ヤムク大学の学生が普段どのような講義をどのようなスタイルで受けているのかを知り、参加学生にとって、新鮮で刺激的な経験となったようです。

フィンランドの文化体験として、湖畔で入るサウナとソーセージBBQをヤムク学生と一緒に楽しみました。一つの湖を自宅の庭のようにしつらえたサウナ付きログハウスは夏の避暑地で利用するなど、フィンランドの人々にとって大変身近なものだそうで、この体験から、彼らの暮らしの一部を垣間見ることができたように思います。

今年の2月に本学を訪れたヤムク大学の学生を中心に、本研修に関わってくれたスタッフ、先生、全ての皆さんに感謝申し上げます。

*本研修は日本学生支援機構の留学生支援制度(協定派遣)に採択され、奨学金を得て実施されました。

For the 4th year, the yearly study tour by Takasaki University to JAMK University, Finland, was successfully held from the 7th to 17th of September in 2019.

During this exchange visit, 13 members from different departments (2 from Healthcare Informatics, 2 Nutrition, 3 from Nursing, and 6 from the Pharmacy department) visited a hospital, welfare and education facilities, and explored Finland that is renowned for its success in achieving a high quality in the fields of welfare, education and IT. Students had also an opportunity to participate in a nursing lecture, which teaches how of nurses should react in emergency situations using a simulator, as well as experiencing the use of various kinds of wheelchairs..

As part of the exchange, students had a chance to introduce and demonstrate Japanese culture such as Japanese greetings, gifts, meaning of colors and numbers in one of the IT classes. Japanese student’s feedback highlighted the warm welcome and care received from the Finish students. The experience of a Sauna and a sausage BBQ at a log house at a lake with JAMK students were among the most memorable experiences as well as getting a glimpse of “life” in Finland with Nature in the background.

We would like to express our deepest gratitude to all those who provided their support and were involved in this program and look forward to welcoming JAMK students in February 2020.

キャンパス前で
車椅子体験クラス